Nyheter

Nyheter

Okategoriserade

SPIF har tagit fram en manual för ”Bra plastförpackningar”

SPIF har tagit fram en manual för ”Bra plastförpacknigar”

Debatten om plast och miljö ser vi numera nästan dagligen. SPIF får många frågor från medlemmar men även från andra aktörer på marknaden om vad vi kan göra med våra produkter för att förbättra deras miljöprofil.

En av de utpekade ”mijlöbovarna” enligt den gängse uppfattningen i media är plastförpackningarna (inte bara plastbärkassar). Även om dessa syns i naturen när man inte lyckats kasta dem i soptunnor så finns det många fördelar med de förpackningarna, till exempel ökar de drastiskt hållbarheten på mat. Med det sagt finns det ändock utrymme till förbättring. SPIFs manual ”Bra plastförpackningar” innehåller en hel del nyttig information samt konkreta förslag på hur plastförpackningar kan göras mera återvinningsbara. Läs mer “SPIF har tagit fram en manual för ”Bra plastförpackningar””

Okategoriserade

Elastocon ackrediterade för gummiprovning

På bilden syns Ann-Cathrine Magnå som är ansvarig för Elastocons provningslaboratorium.

Swedac har nyligen ackrediterat Elastocon för 13 gummiprovningsmetoder, som ett av få eller för vissa metoder det enda laboratoriet i Sverige. Elastocon är också stödmedlem hos SPIF sen en längre tid. Vi tog kontakt med Göran Spetz på företaget för en kort intervju.

De flesta av oss tänker kanske främst på Elastocon som ett företag som säljer provningsutrustning, men ni rör er mot alltmer tjänster – hur kom det sig?
– Vi erbjuder tjänster som komplement till de instrument vi säljer. Den första tjänsten vi började erbjuda för ca 25 år sedan var service och kalibrering, och kalibreringen är sedan år 2 000 också ackrediterad.

Vi har alltid utfört provnings- och konsulttjänster, då jag har en bakgrund från SP (numera RISE), men sedan ett par år tillbaka har vi investerat en hel del i utrustning för uppdragsprovning. Det vi erbjuder är provningar som kräver dyrare utrustning och som kunden inte alltid behöver göra så ofta, utan kan lägga ut externt.

Därför har vi också ackrediterat några av de vanligaste gummiprovningarna. Det vi särskilt specialiserar oss på är livslängdsbedömning och provning av lågtemperaturegenskaper.

Berätta om den nya ackrediteringen som ni erhållit från Swedac?
– Ackrediteringen nu är i första hand för de vanligaste gummiprovningsmetoderna, men vi har tankar att utöka den också för plastprovningar.

Är det bara för gummibranschen eller är det också relevant för hårdare plaster som konstruktionsplaster eller polyolefiner?
– Det kan komma med tiden och beror bl a på efterfrågan.

När tycker ni att SPIFs medlemmar ska tänka ”nu ska vi köpa en provningsmaskin” och när ska de komma till er och köpa tjänster?
– Behöver man regelbundet prova något, så skall man köpa ett instrument. Däremot om man bara behöver prova en egenskap sällan eller tillfälligt för ett projekt, då kan det vara lämpligt att köpa tjänsten. Jag har också alltför ofta sett att man köpt ett avancerat och dyrt instrument och sedan blir det stående och används sällan, beroende på att man inte har någon som har tillräcklig kunskap (och kanske tid) att använda instrumentet.

Borde vi i SPIF medlemmar prova mera?
Ja, det tycker jag, att prova är att veta hur mitt material fungerar.

Okategoriserade

Årets bästa leverantörer är utsedda!

Glada pristagare (fr vänster): Peter Rosengen (Polykemi), Amit Paul (Paxymer), Staffan Reimerdal (Engel), Carl-Otto Ohlsson (Erteco). Saknas på bilden gör Formteknik i Anderstorp.

I samband med årets Elmia Polymer arrangerade SPIF den årliga galamiddagen för plastindustrin. Ca 70 deltagare kom till Swedish Plastics Industry Awards i år. Som vanligt var det prisutdelning i en rad kategorier där medlemmar kunnat nominera och rösta fram de bästa leverantörerna inom plastbranschen.

Upplägget i år skiljde sig från tidigare år eftersom det gavs mer utrymme för nätverkande och samtal vilket många av besökarna uppskattade. John Houdi underhöll med både komik, buktaleri och magi och kockarna på Scandic Elmia bjöd på en utmärkt tre rätters middag. Den goda stämningen höll sig som vanlig långt in på småtimmarna.

 

 

Läs mer “Årets bästa leverantörer är utsedda!”

Aktiviteter

SPIF Seminariedag och Årsmöte i Bredaryd

SPIF höll sitt ordinarie årsmöte torsdagen den 15 mars på Bredaryds Värdshus.
Årsmötet besöktes av 27 deltagare. Utöver de stadgeenliga punkterna på dagordningen så diskuterades även:

  • Nytt förslag på stadgar – dessa kommer fastslås senare under 2018 på ett extra möte.
  • Översyn av medlemsavgifter – en arbetsgrupp bildades och skall arbeta under året.
  • Initiativ för att samla branschen / Samarbete med IKEM – SPIF vill verka för en mer konstruktiv debatt kring plast. Ambitionen är att samla flera aktörer från den svenska marknaden och agera mer samlat.

Läs mer “SPIF Seminariedag och Årsmöte i Bredaryd”

Nyheter

Årets Elmia Polymer 15-18 Maj 2018

Det närmar sig årets mässa och vi på SPIF har passat på att ställa några frågor till Tanja Lundberg, ansvarig för Elmia Polymer. Några av anledningarna till att besöka Elmia Polymer i år är att mässan samkörs med hela 5 andra mässor som som tillsammans bildar Produktionsmässorna. Kom och låt dig inspireras! 
Registrera dig och skriv ut din entrébiljett

Läs mer “Årets Elmia Polymer 15-18 Maj 2018”

Nyheter

Plastkretsen investerar för ökad återvinning av plastförpackningar

Plastkretsen, ett materialbolag som ansvarar för omhändertagande av plastförpackningar på den svenska marknaden, inleder 2018 offensivt – ett investeringsbeslut på en kvarts miljard kronor för att bygga en helt ny anläggning för plastsortering. Satsningen kommer leda till att Sverige får Europas modernaste sorteringsanläggning för plastförpackningar och att Sverige blir självförsörjande när det gäller sortering av plastförpackningar.

Läs mer “Plastkretsen investerar för ökad återvinning av plastförpackningar”

Aktiviteter

Swedish Plastic Industry Awards 2018

Swedish Plastics Industry Awards organiseras i samband med mässan Elmia Polymer. Awards ceremonin kommer får en ny fräsch utformning i år för att ge dig, kollegor, kunder och leverantörer maximal möjlighet till en trevlig kväll. Dessutom kommer vi i år att hålla till i ny spännande lokal bara några få danssteg från Elmia mässan på Scandic Elmia. Eventet hålls den 17 maj kl 19:00. Reservera kvällen. Inbjudan skickas under februari.

Läs mer “Swedish Plastic Industry Awards 2018”