EU öppnar för förbud mot plastpåsar

Engångsplastpåsar är ett stort miljöproblem i Europa. I dag kommer förslag om ny lagstiftning som ska tvinga EU-länderna att minska användandet av plastpåsar, till exempel genom avgifter eller förbud.

Publicerat måndag 4 november kl 15:40 i Sveriges radio

Direktlänk http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5694357

– I dag vidtar vi åtgärder för att lösa ett mycket allvarligt, och i hög grad synbart, miljöproblem, säger Janez Potočnik, EU:s miljökommissionär.

Över 8 miljarder plastpåsar blir varje år skräp i den europeiska naturen. Där skadar de till exempel fiskar och fåglar som sväljer pyttesmå delar av dem.

– Plastpåsar är en symbol för vårt slit-och-släng-samhälle. De är gjorda av material som består i hundratals år, men vi använder dem bara i några minuter, säger Janez Potočnik.

Varje år kommer nästan 100 miljarder nya plastpåsar ut på marknaden i EU, vilket motsvarar i genomsnitt närmare 200 påsar per europé.

I dag föreslår EU-kommissionen en förändrad lagstiftning som innebär att alla EU-länder ska välja en eller flera metoder för att minska mängden plastpåsar, till exempel vanliga bärkassar i mataffären. Det ska bli tillåtet för länder att helt förbjuda vissa plastpåsar.

En annan metod kan vara att införa speciella avgifter, som till exempel Irland redan har gjort. Enligt EU-kommissionen har det lett till att irländarna nu använder 95 procent färre plastpåsar än tidigare.

Dagens lagförslag gäller tunna plastpåsar, de som är upp till en tjugondels millimeter tjocka, vilket enligt ICA är marginellt mer än en normal bärkasse på en svensk mataffär. Det finns farhågor om att de som tillverkar plastpåsar kommer försöka kringgå nya avgifter eller förbud genom att göra plastpåsarna lite tjockare.

Det blir nu upp till EU:s parlament och medlemsländer att besluta om plastpåsarnas framtid.

Jens Möller

jens.moller@sverigesradio.se