Atomler är en start up i plastbranschen. De bygger en tekniktjänst för att hitta nya hem till överblivet material eller spill som du inte längre har användning för. SPIF gjorde en intervju med grundarna Johannes och Sammy som startat tjänsten.

– Hej Atomler, ni är en ny spelare som håller på att etablera er på plastmarknaden i Sverige vad är det ni vill göra?

Hej! Vi vill bygga en effektiv marknadsplats för återvinningsbar, återvunnen och överbliven plastråvara. En tjänst där företag blir matchade utifrån tillgång och efterfrågan. Vi sparar våra användare tid och pengar och sänker tröskeln för affär via samarbeten med testcenter där vi kan testa materialkvalité. Vi kan även hjälpa till med logistiken om så önskas.

– Vilka är ni som grundat bolaget?

Sammy-Sebastian är en innovationsnörd och ingenjör som sedan 2015 arbetat som digital analytiker för en stor svensk marknadsplats och en stor svensk tidning. Johannes är en veteran inom digital utveckling och har varit med och utvecklat digitala tjänster hos stora svenska medieaktörer och marknadsplatser. Johannes vill förstå användaren och han trivs nära spjutspetsen av den tekniska utvecklingen.

– Hur stort tror ni detta kan tänkas bli?

Vi siktar på att bli en ledande global aktör och givet kommande regleringar och nya tekniker för att återvinna plast tror vi stenhårt på verktyg som förenklar och effektiviserar köp- och säljprocessen av dessa material. 

– Vad hade ni för förutfattade meningar om branschen? Hur ser de ut nu när ni varit i kontakt med oss?

Ingen av oss har varit i plastbranschen tidigare så jag vet inte om vi hade någon speciell fördom. Det vi däremot märkte snabbt var att affärerna är väldigt analoga, har långa ledtider och att relativt få aktörer försökt sig på att ge branschen moderna digitala verktyg. 

– Vad tycker ni branschen gör bra och vad kan vi bli bättre på när det gäller miljö?

Det finns definitivt en medvetenhet gällande plastens negativa miljöpåverkan och möjligheterna med att återbruka och återvinna mer vilket är superbra! Man kan ju alltid bli bättre på allt, men sortering av spill från produktion är en punkt där det finns förbättringspotential.

– Berätta om er tjänst mer specifikt, hur använder man den och när ska våra medlemmar tänka på att använda er för att passa vidare material?

Man kan använda atomler.com oavsett om man har ett materialbehov eller har material som man inte har direkt avsättning för. Som användare registrerar man sitt materialbehov alternativt sitt utbud, sen matchas din annons automatiskt hos atomler.com och du som användare får snabbt ett mail med möjliga material matchningar. Matchningen är kontinuerlig så får man inga ”träffar” direkt kan det dyka upp något imorgon. När du väl fått en matchning som är intressant så är det bara att komma överens om detaljerna, eventuellt skicka eller beställa ett materialprov och skapa offert. Alla steg går att göra genom atomler.com.   

– Vad behöver ni för information?

Utöver information om vem som köper och säljer behöver vi materialets egenskaper; färg, form, hur det är förpackat, källa, kvalité (grade), ev datablad, bild, densitet, mängd, smältindex, betalningsvillkor, leveransvillkor och pris/kg.

– Hur gör man för att köpa material genom tjänsten? Kan man lägga in förfrågningar om man har behov av något specifikt?

Ja man kan lägga in förfrågningar och förfarandet är detsamma som för säljare, fast vi ber inte om om datablad eller bild.