Tävlingen du absolut inte vill missa när SPIF fyller 60 år den 24 April 2020.

Har du hört talas om den? Inte? Plastkampen är SPIFs nya koncept för att samla branschen och för att bygga gemenskap och stolthet bland medarbetarna. Den 24e April nästa år vill SPIF samla branschen till ett hejdundrande 60-års kalas och sparka igång sin nya satsning där vi vill få med medarbetarna i den större kampen som vi brottas med – den som sker i media.

Plast är minst sagt utsatt för en negativ kommunikationskampanj. För oss insatta kan det ibland kännas underligt med tanke på de besparingar vi ger våra kunder både med avseende på kostnader, miljö och energi i vår dagliga verksamhet. Det är många kategoriska sanningar som måste nyanseras och rena felaktigheter som måste dementeras. På den nationella nivån arbetar SPIF hårt för att få ut budskapet och att nyansera debatten genom deltagande i olika forum, remissarbeten och arbetsgrupper.

Styrelsen fattade under sitt strategimöte under hösten ett inriktningsbeslut att en viktig del är att arbeta med våra medarbetare och göra dem till ambassadörer. Detta skulle ge en möjlighet att öka engagemanget i branschen. Många är de som under de sista åren sneglat avundsjukt på våra danska kollegor där man är bättre koordinerad och organiserad och har ett fönster mot politiken. Det är dock inget som kommer varken gratis eller utan engagemang.

En del i detta blir för SPIF ta fram information där vi sätter branschens (miljö)arbete i ett sammanhang samt ge argument och råg i ryggen åt våra medarbetare. Det kommer vara en viktig del i att nå ut till folk i allmänhet. Kanske i lokalföreningen, på skolan eller vid middagsborden. Givet hur långt debatten i media redan gått är det på de nivåerna man bör börja, dels i utredningar och remissarbeten och dels hos folk i allmänhet. Men för att nå ut till någon allmänhet och nå folk som ambassadörer är det första steget till detta att samla branschen. SPIFs 140 medlemmar och stödmedlemmar vore en bra början. Det är där SPIFs 60-års jubileum och Plastkampen kommer in.

”Inbjudningar kommer att gå ut i slutet av november med förhoppningen om att anmälningarna kommer att strömma in.” säger Amit Paul, del i arbetsgruppen för eventet. ”Vi har tidigare kört en galakväll med en högre prislapp, nu vill vi ha en tävling där alla kan delta och där vi kan mötas under avslappnade former. Vi kommer också skicka ut en digital utmaning där företag kan positionera sig och samla poäng inför det stora eventet i April”.

Konceptet är enkelt. Fredag eftermiddag den 24/4 samlas branschen på High Chaparral mitt det bultande plastindustrimeckat Gnosjöregionen. Man tävlar företagsvis i femkamp och resten agerar hejaklack. Kvällen vigs åt prisutdelning, 60-års firande, mingel och fest under avslappnade former. Målet är att samla hela industrin från ledning till de på verkstadsgolven och ta detta som avstamp till att bygga en sprudlande, engagerad och hållbar plastindustri även här i Sverige.

”Vår förhoppning är att man kan stänga sin produktion några timmar tidigare och ta sig till High Chaparral med hela företaget så att det verkligen blir en branschfest. Jag vet redan flera företag som sagt att de kommer med alla sina anställda” fortsätter Amit.

Håll utkik i mailkorgen efter inbjudningar till Plastkampen. Och efter utmaningarna som gör att hela ditt företag kan vara med och samla poäng inför tävlingen. När dammet lagt sig under morgontimmarna den 25e April kommer det bli skönt att äntligen få svaret på vilket som är Sveriges mest peppade plastföretag…