Har du hört talas om funktionell substitution? I så fall får du kanske lite mer kött på benen och inspiration. Inte? Då är det dags. SPIF reder ut begreppen. Du kanske också kan hyra ut plastdetaljer istället för att sälja dem? Det är inte så osannolikt som du låter – kanske får du ditt nästa uppslag till en superaffär här.

Vi börjar från början. Substitution kommer från engelskans ord för utbyte. Det syftar till att byta ut saker som är farliga för hälsa och miljö till förmån för bättre alternativ. Det går att göra på många olika sätt där vissa är mer uppenbara än andra. Vi skriver i början av detta nyhetsbrev om European Green New Deal, även under det initiativet kan begreppet funktionell substitution bli viktigt för industrin som en källa för innovation och nya möjligheter till att bli mer hållbar.

De tre nivåerna av funktionell substitution, från den enklare till de mer komplicerade koncepten är:

  • Kemisk funktion: Att byta en farlig eller långlivad kemikalie mot en annan. Detta är grundkonceptet. Till exempel att byta ut flourkarboner som finns i exempelvis GoreTex mot hållbara alternativ. Eller att ersätta brom och klor som flamskydd med halogenfria alternativ. Konceptet är att du byter en funktion mot en annan. Det viktigaste i detta är att man inte byter ut kemikalier mot andra kemikalier som besitter andra negativa egenskaper. Det är vanligare än man tror. Ett exempel från senaste tiden är glödlampor som ledde till alternativ med mycket mer bly i. Ett sent exempel som vi får hoppas inte leder till det som kallas ”regrettable substitution” är plastpåseskatten.
  • Slutanvändarfunktionalitet (End-user functionality): Kanske går det inte att hitta en direkt lösning eller så finns det andra sätt att lösa samma problem. Exemplet som brukar ges är att gå ifrån kemtvätt av mattor för att istället använda exempelvis ånga eller tungt vatten. Det ger slutanvändaren samma resultat, dvs en ren matta, men det tar bort behovet av kemikalier. För att hitta dessa möjligheter måste man ha en större förståelse för hur kunden köper och vilka möjligheter som finns till att byta process med samma slutresultat. I princip så handlar det dock om att du fortfarande säljer varan eller tjänsten i den form den var i tidigare men teknologin/processen du använder för att uppnå resultatet är miljövänlig.
  • Tjänste-risering (function as a service): Detta är något som det talas mycket om nu på senaste tiden. Allt från elskotrar till bilpooler kan sorteras i den här kategorin. Istället för att sälja prylen så kan man se till att kunden får tillgång till tjänsten,dvs transport eller tillgång till en bil som man kan köra precis den tid man behöver den. Men det görs även i vår bransch: ett företag hyr ut tallrikar, flera företag hyr ut processkemikalier. För kunden ger det möjlighet att slippa dyra investeringar och flexibilitet i sin användning där man bara betalar för själva tjänsten. Den andra fördelen är att om ett företag specialiserar sig på att uppnå ett visst resultat med minimalt av materialförbrukning eftersom lägre matrialförbrukning innebär lägre kostnader. Eller maximal återvinning i fallet med uthyrda plastdetaljer. Lyckas man med den här processen kan man skapa situationer där ”alla vinner”. Den här typen av substitution kräver att man har djup förståelse för sin kund och förtroende från dem. När lösningen är etablerad tenderar det vara svårt för andra att ta sig in och ersätta leverantören av den anledningen. En annan fördel är att man bygger långvariga relationer med kunden som ger stabilitet och förutsägbarhet i inkomstströmmarna. Men det är inte lätt att hitta vägen dit.

Förhoppningsvis har den här korta artikeln inspirerat till att tänka annorlunda kring det som du erbjuder dina kunder. Svenska plastproducenter är ofta viktiga partners för sina kunder, kanske kan det vara basen för att försöka hitta alternativa typer av samarbeten? Substitution har det pratats om länge men de nya typerna av funktionell substitution blir allt mer populära och kommer vara en viktig del av vårt hållbarhetsarbete som bransch framåt eftersom det, när man gör det rätt, särkopplar resursförbrukning från tillväxt.