Reelab förser polymerindustrin med högkvalitativa kompounds gjorda av 100% återvunnet material. SPIF gjorde en intervju med dem för att ta reda på mer om deras erbjudande och hur de ser på plastdebatten som pågår.

Vilka är ni? Berätta om företaget och var ni kommer ifrån.
– Reelab är ett jämställt förtag som utgörs av tre kvinnor i sina bästa dagar med placering i Gislaved, även kallat Sveriges plastmecka.

Vad erbjuder ni till den svenska plastmarknaden?
– Genom en välutvecklad process levererar vi anpassade högkvalitativa kompounds för kundens specifika produkt, gjorda av 100% återvunnen plast.

Vi erbjuder marknaden ett brett utbud av material som PP, PE, ABS och PS och tillhandahåller material från olika källor som Post Consumer Recycled (PCR), Post Industrial Recycled (PIR), Waste Electrical & Electronic Equipment (WEEE).

Kort och gott kan vi kalla oss för era personliga kockar. På samma sätt som ni handlar råvaror till kvällens á la carte-meny, ger vi oss ut på marknaden för att hitta material, skillnaden är att vi letar bland avfallet. Och som vi alla vet, innan vi lagar mat måste vi tvätta händerna! I vårt fall tvättas det uppsamlade avfallet. Detta går igenom stora tvättanläggningar för att vi ska få ut ett så rent material som möjligt. Proceduren som efterföljer brukar vi jämföra med en jättelik bakmaskin. Här blandas de ingredienser som behövs för att få till den perfekta ”smeten”. Denna går sedan genom en stor köttkvarn för att på andra sidan komma ut likt långa spagettitrådar. Dessa skärs av med vassa knivar och vips så har vi fått fram ett regranulat specialanpassat för er!

Hur ser ni på plastdebatten?
– Vi på Reelab ser plasten som en viktig resurs. Det är tråkigt att en så pass effektiv råvara blir smutskastad när den i själva verket kan leda till stor besparing både för vårt samhälle och vår miljö, bara vi använder den på rätt sätt. Genom materialåtervinning låter vi varorna leva vidare i nya produkter och skapar en återvinning som gör stor nytta. Om plaståtervinningen blir mer cirkulär och värdet på återvunnen plast ökar kan vi minska eller till och med undvika de problem som plasten ställer till med i natur och hav när den hamnar utanför kretsloppet – Effektiv materialåtervinning innebär minskad miljöpåverkan!

Reelabs grundtanke är att öka användningen av återvunnen plastråvara i plastindustrin. Vi vill få allmänheten att förstå att plasten i sig inte är ett dåligt material, problemet ligger i hur vi behandlar den.

Stor del av dagens produkter är tillverkade av nyvara vilket kan vara svårt att undvika, då inget alternativ finns att tillgå. Dock kan dessa tillsammans med produkter från återvunnen plast bli insamlade och återvunna så att det som från början kom från fossil råolja kan nyttjas igen och igen och igen… På så sätt kan vi spara på jordens resurser.

Vad är en sak folk borde veta som du upplever att de inte vet?
– Så lite som 1,5 gram plast gör att du kan njuta av din gurka i 14 dagar

Kommer ni på plastkampen?
– Självklart kommer vi på Plastkampen, skulle inte missa det av allt i världen!