Annie Lööf och Rickard Nordin, den senare klimat-och energipolitisk talesperson, har i en debattartikel föreslaget att all plast ska göras av återvunnen plast. Det visar att man inte på något sätt är i fas med vad som svensk plastindustri arbetar med och än mindre har förståelse för plastens roll i ett cirkulärt samhälle.

Sanningen är att ersättning av plastprodukter med andra tänkbara material (t ex aluminium, glas och papper) resulterar i att det i snitt går åt 57 procent mer energi, bildas 61 procent mer växthusgaser och 270 procent mer material. Det innebär att den koppling som Annie Lööf gör med skyfall och skogsbränder inte kan hänföras till plastens roll i samhället. Hon hävdar inledningsvis att allt för få har orkat lyssna till forskarnas varningar om klimatförändringar. Det slår tillbaka på henne själv då man inte bör vara selektiv i valet av information. Plast är således ett material som snarare kan rädda miljön.

Sedan kan man i sitt stilla sinne undra hur debattinlägget kan komma bara dagar efter att Svensk Plaståtervinning i Motala har presenterat sina planer för en utvidgad återvinning av plastförpackningar. Räknas inte en investering i miljardklassen? En investering som kommer att öka återvinningsgraden markant. Anläggningen är dessutom designad för förpackningar som finns på marknaden och inte för biobaserade plaster som inte går att återvinna.

Svensk plastindustri har återvunnit plasten sedan mitten av 90-talet och arbetar fram olika lösningar och använder bl.a. spill vid tillverkning som kan återanvändas till nya produkter. Att vi sedan behöver städdagar kan inte vara plastens fel utan snarare politiker som inte sett till att det är straffbart för människor att skräpa ned. I denna kontext är det svårt att förstå påståendet om att den enskilda människans ansträngning för miljö och klimat bokstavligen upp i rök.

Inför Centerpartiets stämma i höst hoppas Svensk Plastindustriförening att eventuella förslag inte baseras på tyckanden för att vinna röster utan bygger på verkliga fakta som talar sitt tydliga språk om plastens positiva roll i samhället.

Lennart Johansson
Branschansvarig Svensk Plastindustriförening (SPIF)